18

ное

ribbon

Екип от БСУ представи резултати от работата по проект на НАТО в Армения

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

От 7 до 15 ноември 2011 г. се проведе работна среща по проект на НАТО номер ESP.EAP.CLG.983876 в град Ереван, Армения. Ръководител на проекта от българска страна е проф. дтн Андон Лазаров от Бургаския свободен университет, а от арменска страна – проф. Арам Симонян от Ереванския държавен университет. Срещата беше проведена в Ереванския държавен университет.

Представен бе кинематичен модел, описващ радиолокационна система със синтезирана апертура, моделът на формиране на комплексния отразен сигнал и методи на формиране на изображения, интерферограми и диферентни интерферограми.

Бяха презентирани резултати от анализа и обработката на интерферограми на областта на района Дилижан в Армения, предоставени по проекта. Проведе се дискусия по въпросите на интерферометрията и дистанционното наблюдение. Обсъдиха се възможностите за реализиране на нов проект по интерферометрия. Коментираха се и други подходящи за наблюдение зони, обект на бъдеща работа на двата екипа.

Работната среща приключи с голям успех за бъдещата работа на двата екипа. Изградиха се академични връзки и множество полезни идеи за съвместно сътрудничество. В резултат от съвместната работна среща бяха положени основите на първата Българска експертна група за дистанционно наблюдение, имаща за цел обединяване на усилията и взаимна подкрепа между докторанти и млади учени в областта на интерферометрията.


Подобни публикации