9

ное

ribbon

“Фобос-Грунт” закъса на път за Марс

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Роскосмос съобщи за „непредвидена ситуация” с руския космически апарат „Фобос-Грунт”, предаде РИА Новости. Ако в близките три дни командният център не може да си върне контрола над апарата, то първата за последните 15 години междупланетна мисия на Кремъл ще е пълен провал. Според неофициална информация „Фобос-Грунт” не е могъл да излезе в извънземна орбита и значително се е отклонил от първоначалната траектория за Марс.

Руският кораб е с тегло почти 15 тона и също така ще изпрати на Марс първата китайска сонда „Инхо-1″, която трябва да направи изследвания на повърхността, атмосферата и магнитното поле на планетата. Освен това „Фобос-Грунт” носи на борда си френска, финландска и българска апаратура.

Ако Русия си върне контрола над сондата, то пътуването до луната Фобос ще отнеме 15 месеца и кацането се предвижда за февруари 2013 г. Обратно на Земята събраният почвен материал се очаква през август 2014 г. Тъй като Фобос се намира близо до Марс, възможно е по повърхността му да има следи от марсиански прах, разпръснат от ударили се в Червената планета астероиди.


Подобни публикации