9

ное

ribbon

Дариха на НИМ икона, подарена от руския император на капитан Петко Войвода

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Икона, подарена от руския император Александър II на Капитан Петко войвода, е била дарена на Националния исторически музей, съобщават от пресслужбата на музея. Дарението е било направено от Георги Илиев и Веселин Кръстев.Те изпълнили волята на починалия на 2 ноември 2011 г. инж. Васил Манев Нониски да бъде дарена на НИМ притежаваната от него икона на Св. Богородица, дарена от император Александър ІІ на Капитан Петко войвода.

Иконата е дарена на българския войвода юни 1879 г., когато по покана на ген. Скобелев Петко Войвода посещава Русия. Там е представен на император Александър II, който освен тази икона му дарява и Георгиевски кръст, както и имение от 160 000 декара в Киевска губерния. Капитан Петко Войвода се завръща една година по-късно в България, продава имението в Русия и се установява във Варна.

На гърба на иконата се четат две женски имена – Петкови, вероятно от семейството на Петко Войвода.

Не е ясно как точно реликвата е достигнала до Нониски, който я дари на музея – най-вероятно той има далечна роднинска връзка с Петко Войвода, предполага директорът на НИМ. Иконата ще бъде изложена в зала номер 4 на музея.


Подобни публикации