5

юни

ribbon

Съдиите не трябва да мълчат

Мълчанието на съда ражда спекулации, заяви шефът на ВКС

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев препоръча на ръководителите на съдилищата в страната да започнат да присъстват по-активно в публичното пространство. Заради мълчанието на съдиите, често по адрес на тяхната работа се правели некоректни и неверни коментари, заяви той.

Самият Груев обеща да промени своята медийна политика. Това стана по време на традиционния отчет, който председателят на Върховния касационен съд прави на среща с журналисти, предаде БНР.

“Съдията не трябва само да постановява, но и да обяснява своите актове.”, каза още Груев. Мълчанието, коректният тон и недоброто обяснение, това според него е една от причините, често работата на съдиите да остава недоразбрана или обект на необосновани критики.

Свръхнатовареност, липса на държавна политика по отношение на алтернативните методи за решаване на спорове, какъвто е медиацията например, проблеми с призоваване с експертизите, на места на ненормални битови условия, това е записал в отчета си до парламента проф. Лазар Груев за изминалата 2010 година.

Общо 700 хиляди дела са били разгледани през м.г., от свършените близо 575 хиляди, 500 000 са приключени в разумните тримесечни срокове, каза още той. Софийският районен съд и Софийският градски съд са традиционно най-натоварените български съдилища и през 2010 година.

Груев цитира древни мислители, за да обясни, че при абсолютизма царят е закон, при свободните държави, законът е царят и изрази надежда, че България е от свободните държави.


Подобни публикации