8

юни

ribbon

Ракията мори ешерихиа коли

Предплажните диети обезсилват организма

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Контрол върху продуктите е едно от условията да не се допусне ешерихия коли да достигне до България, заяви проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диетика. Заедно с доц. д-р Росица Еникова дадоха пресконференция в София прес.

Проф. Попов сподели случай от своя опит. Като лекар във Видин при масово хранително отравяне на сватба се оказало, че болшинството от хоспитализираните са жени и деца. Мъжете, които се били почерпили по-обилно с ракия не заболели.

Доц. Еникова призова към сериозна и всекидневна хигиена, за да се предотвратят бактериалните инфекции с първопричина храната. Тя сподели, че има две опасни бактерии, които виреят в домашните хладилници, ако не се почистват редовно.

Тя препоръча през лятото да не се консумират често многокомпонентни храни, които са комбинация от растителни и животински пресни и малотрайни продукти. Според нейния опит по-киселите салати с домати, като шопската например, са по-безопасни. Бактериите не обичат киселото, каза д-р Еникова.

Според проф. Попов пък особено податливи на инфекции, подобни на тези, предизвикани от бацили от типа на ешерихия-коли, са хората, които преди лятото се подлагат на зверски диети, за да изглеждат по-добре. Спирането на приемането на белтъци срива имунната им система.


Подобни публикации