1

юли

ribbon

Паметниците изчезват от сувенирите

Тежки глоби грозят производителите на картички, магнитчета, кибрити и пр.

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Търговците вече няма да могат да продават магнитчета на импровизирани сергийки с изображението на Мадарския конник или Плиска например, ако не са сключили договор със собственика на културната ценност. Опасност грози и шоколадовите бонбони „Амфора” – те могат да останат без характерната амфора на кутията, ако не сключат договор с музея, който съхранява археологическото откритие.

Същото важи за търговски продукти като картички, кибритчета, чинии и т.н. Новите изисквания са записани в Закона за културното наследство, приет окончателно днес.
„Който с търговска цел създава, използва и разпространява изображения на културната ценност или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и други изображения или използва изображението като търговска марка при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за реклама без сключен договор със собственика на културната ценност или на директора на съответния музей, се наказва с глоба от 5000 до 15 000 лв.”, е записано в закона. Глобите за едноличните търговци и юридическите лица а още по-сурови – имуществена санкция от 15 000 до 50 000 лева.
Задължението да се изисква разрешение съществува и сега, но не се предвиждаше санкция при нарушаването му, което пък доведе до безконтролна спекула с изображенията на исторически и археологически ценности. С приетите промени се дава възможност на държавата да предоставя на общините за стопанисване за срок от 10 години недвижими археологически паметници на културата. Това ще става с решение на Министерския съвет и съответния общински съвет. Целта е да се улесни кандидатстването за евросредства и развиването на културния туризъм.


Подобни публикации