13

сеп

ribbon

Нелегално куче = 200 лева

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Десет пъти скачат санкциите за собственици на кучета, ако не са регистрирали любимците си. Глобата се повишава от 20 на 200 лева. Това е записано в Закона за защита на животните, а промените се очаква да бъдат приети утре на заседанието на Министерски съвет.

Стопаните, които не почистват след кучетата си, ще трябва да плащат глоба от 100 лева, вместо предвидената до момента глоба от 50 лева.
Също така правителството предлага срокът за прибиране на безстопанствените кучета в приюти да се удължи до края на 2015 г. В мотивите на вносителя – Земеделското министерство, е записано, че така се предоставя възможност на общините в България да се справят с проблема и да изпълнят вменените им задължения по овладяване на уличната популация, постепенното й изтегляне в приюти и контролирането на домашните кучета. Този контрол ще позволи спирането на потока на изхвърлени нежелани домашни кучета и ще спомогне за трайното намаляване на броя на безстопанствените.
Де факто сега всички общини са нарушители. Срокът за прибиране в приюти на бездомните четироноги изтече през януари т.г. За всяко животно на улицата местната администрация трябва да бъде глобено с между 1000 и 4000 лева. Така само в София, където според официалното преброяване бездомните кучета са около 10 хил., би трябвало санкцията да е между 20 и 40 млн. лв.


Подобни публикации