7

яну

ribbon

Учени от БАН ще повишават грамотността

Предлаганата програма трябва да изтика гимназистите нагоре в класацията на PISA

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Нова програма по литература, разработена от учени от БАН, ще повиши успеваемостта на българските средношколци, като разяснява творбите на класиците ни в сравнение със съвременните проблеми. Целта е учениците да изплуват от дъното в класациите по практическа грамотност и да достигнат нивото на най-добрите европейски страни.

Екип от Института по литература е разработил учебно помагало за гимназистите и специални правила за изнасяне на уроци в рамките на международния проект.
В него са участвали педагози от Финландия, Словения и Англия. Тези държави са в първата десятка на международната класация PISA, в която близо 50% от българските ученици паднаха под прага на функционална грамотност – не разбират, докато четат, и дори не попълват успешно различни документи.
Основният проблем на нашите ученици който се отразява и в международната класация PISA, е липсата на самостоятелно мислене. За да се променят негативните тенденции при гимназистите, учените са разработили специални методи, наречени архетипна теория и подход на критическото мислене. Основната цел е всяка творба да се интерпретира през призмата на съвременни проблеми:
По новата система е написано специално помагало, което ще може да се използва в часовете по литература още до края на тази учебна година.
Институтът по литература към БАН ще кандидатства системата за преподаване да бъде включена към списъка на Европейския съюз за учене през целия живот.


Подобни публикации