6

юли

ribbon

ЕС прави жените шефове

Тройно трябва да скочи броят на началниците от нежния пол

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

През 2015 г. жените трябва да заемат 30% от топ мениджмънт позициите в големите компании, котирани на борсата, а до 2020 г. да достигнат 40%. Ако доброволните мерки не дадат резултат за увеличаването на броя на жените, участващи в процеса на вземане на решения, трябва да влезе в сила европейско законодателство. Това се казва в резолюция, приета от Европарламента вчера.

Ð’ момента жените, заемащи поста директор в големите европейски публични компании, са 10%, а тези на позиция главен изпълнителен директор – едва 3%.
При тези бавни темпове биха изминали още 50 години преди съотношението в управителните съвети на предприятията да достигне поне 40% за всеки пол. Затова в резолюцията членовете на ЕП призовават ЕК да изготви до 2012 г. законодателни промени, включително квоти за повишаване на дела на жените в ръководните органи.

Резолюцията , изготвена от заместник-председателя на Европарламента от ЕНП Роди- Краца Цагарополу от Гърция, беше приета с 534 гласа “за”, 109 “против” и 29 “въздържали се”.

Давайки Норвегия за пример, депутатите приветстват инициативата на Франция, Холандия и Испания за определяне на праг за представителството на жените в ръководните органи на компаниите. В същото време обаче, според тях, е необходимо да има балансирано представителство на половете и в другите предприятия, независимо от размера им, и за тази цел ЕК трябва да представи пътна карта с конкретни и измерими цели.
Назначаването на постове в ръководните органи на предприятията трябва да се основава на уменията, квалификацията и опита на кандидатите, посочва Европарламентът. Според проучвания, извършени от Европейската комисия, компаниите с по-голямо представителство на жени демонстрират по-добри търговски и финансови резултати.


Подобни публикации