5

юни

ribbon

Бургазлии остават без топла вода

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Топлофикация Бургас преустанови работа от днес. Причината е спряното подаване на природен газ, съобщиха от дружеството. Според него безпрецедентната мярка е наложена от държавния монополист Булгаргаз, като монополистът е поискал в рамките на един месец ултимативно да му бъдат преведени 4.6 млн. лв по сметка, т.е. буквално “от днес за утре”. Това обрича над 100 000 граждани и гости на Бургас да останат без топла вода в разгара на летния сезон, твърдят от дружеството.

Според ръководството му, подобно действие от страна на единствения държавен монополист представлява политически и икономически рекет с изключително тежки последици, както за икономиката, така и за качеството на живот в морския град. Приложената съвсем силово и неочаквано мярка от Булгаргаз е целенасочен и съзнателен опит да бъде унищожена Топлофикация Бургас, която предлага най-евтино и достъпно отопление на гражданите.

От Топлофикация Бургас твърдят, че издължават редовно натрупаните си задължения към Булгаргаз, според предвидените клаузи в споразумение за разсрочено плащане, което действа от 2007 г. и изтича през м. юли 2012 г. Текущите задължения към доставчика са близо 8 млн. лв, но те се изплащат във времето и Топлофикация не е отказала да изпълнява това. В изпълнение на това по тристранно споразумение между НЕК, Булгаргаз и Топлофикция всички приходи от електрическа енергия постъпват директно по сметките на Булгаргаз.

Вчера в свое изрично писмо до НЕК, Български енергиен холдинг и Булгаргаз, Изпълнителния директор инж. Въльо Дучев настоява спешно изплащане на задълженията за електронергия на държавата към Топлофикация възможно най-бързо да бъдат приведени по сметка директно на Булгаргаз, за да се покрие една значителна част от исканата сума, а също и за среща между БЕХ, Булгаргаз, НЕК и Топлофикация за обсъждане на мерки за излизане от ситуацията. Вместо да се случи това, обаче е спряна суровината и предприятието спира да работи.


Подобни публикации