14

ное

ribbon

Casa Mila на Гауди е заплашена от продажба

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Икономическата криза действа опустошително из Европа. Стабилизирането сякаш е твърде далеч, имайки предвид факта, че редица държави са склонни да обяват безценни културни артефакти за продан. Подобна незавидна съдба грози емблематичната къща Casa Milà в Барселона, един от шедьоврите на Антонио Гауди.

Къщата, позната още и под името La Pedrera (Каменоломната), се стопанисваше от каталунската спестовна банка Catalunya Caixa. Притисната от неблагоприятното финансово положение, е твърде вероятно институцията да продаде къщата на Гауди.
Слуховете намесват името на руски милиардер, който би могъл да си позволи подобна „покупка”. От Catalunya Caixa излязоха с решение за учредяване на специална фондация, която да се погрижи архитектурното бижу да не се превърне в стока.
Фондацията ще разполага с бюджет от около 35 милиона евро, голяма част от който се дължи на продадените входни билети на туристи. И все пак стигането до подобна ситуация продължава да бъде плашещо само по себе си, съобщава Stand.bg.


Подобни публикации