• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

18

юни

ribbon

Почина бащата на трабанта

Публикувано в: Светът; (108) прочитания
От: pointburgas

На 91-годишна възраст почина известният германски конструктор Вернер Ланг – един от създателите на култовата автомобилна марка „Трабант“. Ланг е роден през 1922 г. в Саксония и по време на Втората световна война участва в съпротивата срещу нацисткия режим.

Завършва Техническия университет в Дрезден. През 1949 г. започва работа в компанията Horch, която през 1958 е обединена с „Ауди“. В резултат е създадено народното предприятие „Заксенринг“.
Ланг става главен конструктор на новата компания и поема отговорността за производството на Трабанта.
„Той е истинският технически баща на P601 – най-популярната серия от тази марка“, припомня близкият приятел на Ланг – Вернер Райхалт.
Производството на „Трабант“ започва през 1957 г. в завода в Цвикау. В периода от 1964 до 1990 са произведени над 2,8 милиона коли от серия 601.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени