24

ное

ribbon

Недоволство залива Португалия и Великобритания

Студенти и ученици на Острова тръгват срещу високите такси

Публикувано в: Светът; (11) прочитания
От: pointburgas

Португалия бе блокирана от 24-часова стачка на синдикатите, а хиляди студенти и ученици протестираха във Великобритания срещу плановете на правителството да увеличи драстично таксите за обучение, съобщават агенциите.

Работници от обществения и частния сектор в Португалия стачкуваха днес срещу строгите бюджетните икономии, приети от управляващите. Целта им е да се възстанови доверието на финансовите пазари към вялата икономика на страната, обременена от големи дългове.

Общественият транспорт и летищата осигуряваха минимални услуги. Близо 550 полета бяха анулирани.

Стачката идва на фона на разразилите се опасения, че Португалия ще изпадне в криза подобно на Ирландия. Безработицата в страната достигна рекордно високо равнище от 10.9 на сто през третото тримесечие на 2010 г.

Във Великобритания хиляди студенти и ученици протестираха срещу плановете на правителството да увеличи драстично таксите за обучение. Преди две седмици при подобна демонстрация в Лондон се стигна до насилие, като повече от 60 души бяха арестувани.

Стачните действия са в отговор на предложението на дясното коалиционно правителство за почти тройно увеличаване на таксите за обучение до 9 000 лири на година. Студентите и останалите демонстранти са особено гневни на депутатите от участващата в коалиционното правителство партия Либерални демократи, които по време на предизборната кампания тази година подписаха обещание, че ще гласуват против всяко предложение за увеличаване на таксите за образование.

В Лондон демонстрантите планираха да направят поход до централата на либералнодемократическата партия и да се съберат на митинг пред седалището на премиера Дейвид Камерън на “Даунинг стрийт 10″.


Подобни публикации
    няма намерени