24

ное

ribbon

Недоволство залива Португалия и Великобритания

Студенти и ученици на Острова тръгват срещу високите такси

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

Португалия бе блокирана от 24-часова стачка на синдикатите, а хиляди студенти и ученици протестираха във Великобритания срещу плановете на правителството да увеличи драстично таксите за обучение, съобщават агенциите.

Работници от обществения и частния сектор в Португалия стачкуваха днес срещу строгите бюджетните икономии, приети от управляващите. Целта им е да се възстанови доверието на финансовите пазари към вялата икономика на страната, обременена от големи дългове.

Общественият транспорт и летищата осигуряваха минимални услуги. Близо 550 полета бяха анулирани.

Стачката идва на фона на разразилите се опасения, че Португалия ще изпадне в криза подобно на Ирландия. Безработицата в страната достигна рекордно високо равнище от 10.9 на сто през третото тримесечие на 2010 г.

Във Великобритания хиляди студенти и ученици протестираха срещу плановете на правителството да увеличи драстично таксите за обучение. Преди две седмици при подобна демонстрация в Лондон се стигна до насилие, като повече от 60 души бяха арестувани.

Стачните действия са в отговор на предложението на дясното коалиционно правителство за почти тройно увеличаване на таксите за обучение до 9 000 лири на година. Студентите и останалите демонстранти са особено гневни на депутатите от участващата в коалиционното правителство партия Либерални демократи, които по време на предизборната кампания тази година подписаха обещание, че ще гласуват против всяко предложение за увеличаване на таксите за образование.

Ð’ Лондон демонстрантите планираха да направят поход до централата на либералнодемократическата партия и да се съберат на митинг пред седалището на премиера Дейвид Камерън на “Даунинг стрийт 10″.


Подобни публикации