5

фев

ribbon

Играйте на компа, полезно е

Публикувано в: Светът;
От: pointburgas

 

Видеоигрите са полезни за играещите ги. До този извод е достигнал психологът Робин Розенберг от Станфордския университет в Калифорния. „Няма никакви доказателства, че игрите негативно влияят на човека. В същото време е известно за позитивното им влияние (терапевтично, образователно), когато става дума за повишаване на самочувствието или подобряване на координацията на движенията“, отбелязва Розенберг, цитиран от PixelMedia.bg.

По думите на психолога, за негативно влияние може да се говори, когато се касае до геймъри-маниаци, които не са чак толкова много. „Моите деца също играят компютърни игри. Считам, че ако са си научили уроците, общували са с приятели и са се занимавали със спорт, останалото време могат да оползотворят по свое усмотрение“, казва ученият.
Той отбелязва, че игровата дейност сериозно влияе на самооценката на човека – ако спечели победа във виртуалния свят, той се чувства комфортно и в реалния живот и става по-отзивчив при общуването с други хора.

„Децата минаващи курс на химиотерапия имат нужда от по-малко обезболяващи ако вниманието им е заето с видеоигра – разказва Розенберг – Серията Call Of Duty например развива реакциите и координацията, но на моите деца аз лично не бих позволил да я играят – тя не се препоръчва за геймъри под 18 годишна възраст, заявява ученият и добавя, че агресивните игри позволяват да се освободи напрежението след тежък работен ден или след общуване с неприятни хора.
„Колкото сте по-млади, толкова по-силен ще е негативният ефект от агресивните игри. Но доказателства, че те някак влияят на възрастните няма. Ако сте предразположени към насилие, това само ще се отрази на избора ви на игра, а не обратното“, обобщава психологът.


Подобни публикации