• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

29

юни

ribbon

Въпросът за имуществените права на тракийските бежанци отново поставен в Европейския парламент

Публикувано в: Светът; (51) прочитания
От: pointburgas

Евродепутатът Маруся Любчева отправи питане към Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност г-жа Катрин Аштън, дали тя не счита, че трябва да се проследи напредъка по изпълнение на резолюцията от 2008 година, в която Европейският парламент включи въпроса за необходимостта от решаване на нерешените въпроси на Турция със съседни държави, включително с България по отношение имотите на тракийските бежанци.

Любчева се включи в дискусията с г-жа Аштън на редовно заседание на комисията по външна политика, на която се обсъждаха актуални въпроси от външнополитическите отношения на ЕС. Тя мотивира въпроса си със защита правата на човека, като подчерта, че той принципно е свързан с преговорите на ЕС за членството на Турция по главата за правата на човека:„Подкрепяйки Турция за член на Европейския съюз и имайки предвид преговорите по главата за правата на човека, поставям въпрос, който стои нерешен в двустранните отношения между Турция и България и това е тракийският въпрос, отнасящ се до имуществените права на тракийските бежанци”.
Отговорът на г-жа Катрин Аштън е, че този въпрос ще се следи в хода на преговорите.
След заседанието г-жа Любчева коментира, че не е съвсем удовлетворена от краткия отговор, но определено го счита за обещание въпросът наистина да се следи и да намери своето решение. „Ще поддържам вниманието на комисията по външна политика по този въпрос и съм убедена, че колкото и да е трудно, той ще има своето положително развитие. Зная, че той зависи и от поведението на българските институции и ще се постарая той да бъде и на тяхното внимание”, каза тя.
Тя постави пред г-жа Катрин Аштън и въпроса за създаване на Черноморска стратегия, отчитайки важността на Черно море като трансферна зона на енергийни ресурси, зона в която се правят опити за добиване на енергийни суровини. „Въпросът ми е свързан с развитието на Черноморския регион и считам, че трябва да се върнем към изработването на Черноморска стратегия, поради неоправданото забавяне на работата по този въпрос”, каза Любчева.
В отговора си г-жа Аштън подчерта важността на региона и на Черно море, особено за диверсификацията на енергийни ресурси за Европа, както и необходимостта от създаване на стратегия за Черноморския регион.

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени