• Апостроф


    Доберманите от жълтите павета

    Тодор Канев

    Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

    Пълният текст

  • uk_rentacar

20

дек

ribbon

Преподавател от Руската гимназия представи Бургас на eTwinning конференция в Рим

Публикувано в: Образование; (48) прочитания
От: pointburgas

Учител от Гимназията за чужди езици „Васил Левски“ – Бургас беше част от делегацията, представяща България на годишната eTwinning конференция на тема „Разгръщане на образованието – иновации в преподаването и ученето” , която се проведе от 27 до 29 ноември в италианската столица Рим.
Десислава Стайкова-Маринова беше избрана от ЦРЧР, в качеството си на български учител, получил Европейски знак за качество през 2013 година по eTwinning проект “Глобалното затопляне и последиците от него, алтернативни източници на енергия”.

В eTwinning конференцията участваха повече от 500 иновативни учители и образователни експерти от цяла Европа. Дейностите се проведоха в Marriott Park Hotel в гр. Рим. Конференцията беше открита с официална церемония от Давиде Фараоне – Министерство на образованието Италия, Антонио Силва Мендес – представител на Европейската комисия по образование и култура. Пленарната сесия беше открита от Лорд Дейвид Пътнам, който описа креативността като мускул, който трябва да бъде трениран. Лорд Пътнам подкрепи идеята си с няколко филма и под аплодисментите на участниците, завърши с посланието учителите да влагат сърце в работата си с учениците, защото „…емоцията ни свързва“. Конференцията беше съпътствана с множество работни групи по различни теми.
Интересен момент от конференцията беше панелната дискусия, в която участваха Браян Холмс, Патрик Грифин от Университета в Мелбърн и Донатела Нучи – Национално звено за координация на дейността eTwinning в Италия. Конференцията завърши на 29.11.2014г. с раздаване на сертификатите и обявяване на резултатите от играта Game of Romes.
Играта Game of Romes беше изключително вдъхновяваща и емоционално зареждаща. В рамките на играта участниците в конференцията бяха разделени на 20 групи, на които бяха поставяни конкретни задачи: да се представят оригинално, да си изработят творчески шлемове, да си измислят мото и да напишат есе. ГЧЕ „В. Левски“ има основание да се гордее с факта, че отборът на Десислава Стайкова-Маринова – Cestus в последния ден на конференцията- 29.11.2014г., получи приз за най-креативно мото. Можем да направим заключение, че eTwinning не е само платформа в интернет, eTwinning е начин на преподаване. Място където могат да се развият ценни умения и компетенции – социални, междуличностни и умения за сътрудничество.

Сподели: