12

мар

ribbon

Обучават бургаски IT-студенти да се презентират

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

Магистри, бакалаври и професионални бакалаври от специалността „Компютърни системи и технологии“ на бургаския университет „Проф. Д-Ñ€ Ас. Златаров“ бяха обучавани днес как да се представят на интервю за работа във фирми от бранша. Лектор бе бургазлията Хараламби Хараламбиев – възпитаник на ПМГ, носител на наградата „Джон Атанасов“ и мениджър “Техническо развитие на персонала” в софтуерната компания “Мусала Софт”.

На практика това е първото подобно обучение в страната, то е част от инициативата на компанията за популяризиране на софтуерната индустрия в образованието. То протече под формата на симулация на интервюиращия процес в една софтуерна компания. Бе включено и събеседване, в което бяха разгледани и технически въпроси.

„Нашата кампания е насочена към това, IT-индустрията да бъде популяризирана сред младиге хора в училища и университети. В тази връзка е важно студентите да научат как да се подгтовят за интервю, как да се държат на него, какво да очакват. Важно е, защото често младите хора се притесняват, което ги поставя в неблагоприятна ситуация за тях самите. При това едно е, което човек очаква, друго е, какво е на практика.“, подчерта Хараламбиев.

Мнението му за качествата на бъдещите специалисти е, че има известно изоставане от нуждите на практиката, като то се проявява не само в приложните умения на младите IT-кадри, но до известна степен и в теоретичната им подготовка. Което от своя страна налага едно предхождащо обучение при постъпване на работа.


Подобни публикации