8

юни

ribbon

Библиотека на 196 години изпрати посланик в БСУ

Варшавската университетска библиотека разполага с 3 000 000 заглавия

Публикувано в: Образование;
От: pointburgas

От 30 май до 6 юни по програмата за академичен обмен ЕРАЗЪМ на посещение в библиотеката на Бургаския свободен университет  беше Йоана Подсадни, библиотекар от Централната библиотека на Варшавския университет. Университетската библиотеката на Варшава e притегателен център на културния, артистичен и социален живот в столицата на Полша и е ярък пример за това как библиотеката е много повече от място, където просто се четат книги. Създадена през 1816 г., тя разполага с 3 милиона книги, периодични издания и специални колекции.

Библиотеката се помещава в нова сграда, открита през 1999 година, благословена лично от папа Йоан Павел ІІ. Сградата е в топ 10 на най-красивите зелени библиотеки в света и е проектирана по начин, който привлича да прекарваш своето време в нея. Ежедневно се посещава от над 3000 посетители.

Най-забележителната част е ботаническата градина: на обща площ над 10 000 кв.м, с голямо разнообразие от растителни видове. Градината е разположена на 2 нива, едното от които е самият стъклен покрив на библиотеката. Впечатляващи водни каскади създават връзката между двете нива. Любимо място за посетителите, откъдето се разкрива прекрасна гледка към града и река Висла.


Подобни публикации