28

фев

ribbon

“София филм фест на брега” отново ще радва почитателите на седмата муза

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Бургаските киномани ще бъдат очаровани от програмата на Деветия “София филм фест на брега”. От 10 до 18 март те ще имат възможност да видят едни от най-добрите филми за 2010 година. Това обяви на пресконференция режисьорът проф. Георги Дюлгеров, художествен директор на бургаския кинофестивал. В представянето на програмата участваха още Йорданка Ананиева – зам.-кмет на община Бургас, Стефан Китанов – директор на „София филм фест” и Йорданка Ингилизова – представител на „София филм фест” за Бургас.

“Селекцията е много силна. Разбира се, това дължим на фестивала-майка “София филм фест”, което пък е продължение на традицията, положена още от първото издание.”, подчерта Дюлгеров.

Както винаги, така и сега, български филм ще открие празника на киноизкуството. Това ще бъде дебютната творба на режисьора Драгомир Шолев “Подслон”, участвала вече във фестивала в Сан Себастиан. Продуцентът на филма Росица Вълканова и самият режисьор ще представят лентата в Бургас. Другото българско заглавие е „Втори дубъл” на режисьорката Надежда Косева, продуциран от Стефан Китанов – директор на “София Филм Фест”.

В Бургас тази година ще бъдат показани общо 21 игрални филма и пълната програма от 12 късометражни филма за наградата на „Jameson”. Отделно в залата на Бургаския куклен театър ще върви поредица от документални и късометражни филми на Британския съвет в България.

Сред филмите, които ще бъдат показани на екрана в кино “Тракия ,са редица отличени на международни форуми творби. Сред тях е лауреатът на фестивала в Кан 2010 “Чичо Буунме си спомня своите няколко живота” на тайландския режисьор Апичатпонг Верасетакул, както и номинираните за “Оскар” в  няколко категории “Зимен дар” /САЩ/, режисиран от Дебра Граник и мексиканският “Biutiful”  на режисьора Алесандро Инариту.

Свой филм ще представи и тазгодишният председател на журито на “София филм фест” – исландецът Тор Фридриксон. Неговият “Мама Гого” е жизнерадостна комедия, предизвикала сериозен зрителски интерес.

Най-добрите два руски филма, появили се през миналата година по екраните, ще видят бургаските киномани. Това са “Как прекарах това лято” на режисьора Алексей Попогребски, получил две награди на фестивала “Златна мечка” в Берлин и “Край” на Алексей Учител. Двете киноленти почти поравно си разделиха наградите “Ника” – руският еквивалент на “Оскар”.

Сред най-любопитните заглавия са още украинският “Щастие мое” и новата творба на известния грузински режисьор, сега живеещ и работещ във Франция Отар Йоселиани – “Изгнаници”.

По традиция със статуетка “Сребриста чайка” ще бъде отличен определеният от публиката най-добър филм на фестивала, както и излъчената от професионалното жури творба, а също и най-добрият късометражен филм от конкурса на “Jameson”.

Верен на идеята да показва качествено кино от цял свят, през годините фестивалът в Бургас е срещнал публиката с  почти 300 филма, а гости на града са били над 90 кинотворци – режисьори, оператори, артисти.


Подобни публикации