14

мар

ribbon

Петима творци на литографски пленер в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, което ще се проведе в Графична база – Бургас, след ремонта и обновяването й през миналата година. Пленерът ще стартира на 22 март от 11 часа в първия ден на фестивала „Включи града“. Тогава ще е и своеобразното откриване на обновеното културно пространство, намиращо се в Морската градина, като то ще бъде отворено за граждани в трите фестивални дни от 22 до 24 март.

Георги Петков, Добрин Вътев, Ксения Купенова, Ирена Иванова и Петър Костадинов са петимата бургаски художници, които ще „запечатат” творческото си въображение върху литографски камък, чийто образ след това ще се отпечата като графика.

Ð’ рамките на трите дни на „Включи град“ Графична база – Бургас ще бъде онова фестивално пространство, в което ценители на изобразителното изкуство ще имат възможността да се насладят на творбите на утвърдили се бургаски автори. Нещо повече, те ще могат да видят и дори да станат участници в процеса на създаването им. Художници ще демонстрират, как се работи с автоматична литографска преса – една от най-модерните за страната.
Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.


Подобни публикации