14

мар

ribbon

Петима творци на литографски пленер в Бургас

Публикувано в: Култура; (3) прочитания
От: pointburgas

Литографски пленер ще е първото голямо арт събитие, което ще се проведе в Графична база – Бургас, след ремонта и обновяването й през миналата година. Пленерът ще стартира на 22 март от 11 часа в първия ден на фестивала „Включи града“. Тогава ще е и своеобразното откриване на обновеното културно пространство, намиращо се в Морската градина, като то ще бъде отворено за граждани в трите фестивални дни от 22 до 24 март.

Георги Петков, Добрин Вътев, Ксения Купенова, Ирена Иванова и Петър Костадинов са петимата бургаски художници, които ще „запечатат” творческото си въображение върху литографски камък, чийто образ след това ще се отпечата като графика.

В рамките на трите дни на „Включи град“ Графична база – Бургас ще бъде онова фестивално пространство, в което ценители на изобразителното изкуство ще имат възможността да се насладят на творбите на утвърдили се бургаски автори. Нещо повече, те ще могат да видят и дори да станат участници в процеса на създаването им. Художници ще демонстрират, как се работи с автоматична литографска преса – една от най-модерните за страната.
Графична база е построена през 1982 г. и е една от петте такива бази в страната. През годините се е ползвала за организиране на пленери, изложби, артистични ателиета, кръжочна и реставраторска дейност.


Подобни публикации
    няма намерени