20

авг

ribbon

Няма филми за „Златна роза“

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

През тази година фестивалът “Златна роза” няма да се проведе, тъй като няма достатъчно нови български филми. Това съобщи във Варна проф. Александър Грозев, цитиран от БТА. Той представи подробности около предстоящото 21-во издание на фестивала “Любовта е лудост”, което ще се проведе от 30 август до 5 септември в крайморския град.


Ð’ рамките на кинофеста зрителите ще имат възможност да видят над 75 филма. Ð’ конкурсната програма са включени 12 филма – “Пиано във Фабриката” /Китай/ на режисьора Джан Мън, “От прозореца на моята стая” /Испания / на Паула Ортиз, “Светлите дни предстоят” /Франция/ на Марион Верну, “Да преследваш дъгата” /Румъния/ на Дан Чису, “Любов с акцент” /Русия/ на Резо Гигинеишвили, “Гримасите на войната” /Ливан/ на Жое Бу Ейд, “Странници вкъщи” /Турция, Гърция/ на Дилек Кесер и Улаш Гюнеш Качаргил, “Монахинята” /Франция/ на Гийом Никлу, “Нашите жени” /Унгария/ на Петер Шайки, “Любов” /Полша/ на Славомир Фабицки, “Танго либре” /Белгия, Франция, Люксембург/ на Фредерик Фонтейн, “Пътят на Халима” /Хърватия, Словения, Германия, Сърбия/ на Арсен Антон Остоич.
Старт на фестивала ще даде френският филм “Капитал” на Коста Гаврас, а на закриването ще бъде представен “Влюбените” /Великобритания, Франция/ на Кристоф Оноре.
По традиция в рамките на феста ще бъдат представени няколко панорами. Зрителите ще имат шанс да се запознаят с достиженията на китайско, палестинското и белгийското кино. Друга панорама ще представи имена на световното кино – Леонид Гайдай, Роб Ниллсън и Рихард Бланк. Ð’ друг модул ще бъдат излъчени няколко български филма в памет на големите имена, които вече не са между живите – Георги Калоянчев, Тодор Колев, Иванка Гръбчева, Петър Попйорданов. Със специална панорама ще бъде отбелязана 85-годишнина на режисьора Никола Корабов, който през тази година ще получи и наградата на фестивала за цялостно творчество.


Подобни публикации