• Апостроф


  Доберманите от жълтите павета

  Тодор Канев

  Отбелязахме четвърт век от началото на демократичните промени у нас. Според прокламираното през това време, ние вече сме заживели в едно демократично и свободно общество, в което има правото да изразяваме нашето лично мнение, както и че имаме пълната свобода на словото. Под път и над път това го говорят журналисти, политолози, социолози, десни политици и даже президентът на Републиката Плевнелиев, който с хъс ни убеждава, че е много по-добре да сме бедни, да има всевъзможни икономически трудности, да нямаме газ и отопление, но да сме свободни и в НАТО и ЕС. Разбира се, бидейки милионер президентът може да си позволи това, нали сит на гладен не вярва…

  Пълният текст

 • uk_rentacar

18

апр

ribbon

Напусна ни великият Габриел Гарсия Маркес

Публикувано в: Култура; (22) прочитания
От: pointburgas

Писателят Габриел Гарсия Маркес почина в дома си в Мексико сити на 87 години, съобщиха световните агенции.
Габриел Гарсия Маркес е роден на 6 март 1927 г. в Аракатака, Колумбия, и в ранното си детство е отгледан от своите дядо и баба. Започва кариерата си като репортер, а първото му голямо произведение “Разказ за едно корабокрушение” излиза през 1955 г. в подлистници.

Днес светът го познава най-вече със „Сто години самота“ (1967), “Есента на патриарха“ (1975) и „Любов по време на холера“ (1985), но творчеството му се простира от журналистиката до фантастичните романи, обединени от явлението, известно като магически реализъм. Той е отличен с Нобелова награда за литература през 1982 г. Само „Сто години самота“ е продадена в 50 милиона копия на 25 езика. АП го титулова „най-известният испаноезичен писател през последните три века“ (след Сервантес).

Сподели:

Подобни публикации
  няма намерени