27

яну

ribbon

Кметът на Несебър с награда от Солун

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

С церемонията в конферентната зала на 5-звездния хотелски комплекс „Гранд хотел Палас” в Солун бе чествана наградата, с която Атинската академия на науките е отличила културното дружество на Неа Месемврия за принос в развитието на културата и културните връзки в Гърция и чужбина. На тържеството, уважено от елита на духовната и светската власт в Солун, на което присъства лично и министъра на министерството на Македония и Тракия Теодорос Караоглу, бяха отличени 82 души, допринесли за наградата на Атинската академия.

Връчването на отличията започна с два почетни плакета: първият за представителя на Вселенския патриарх Вартоломей – епископът на Амория и игумен на манастира Св.Влатадон Победоносец – Никифор и вторият – за кмета на община Несебър – Николай Димитров, връчен му от областния управител на Солун – Апостолос Зизикоста. Председателят на културното дружество Лефтерис Маргаритис аргументира номинацията на ръководството, че отличието за несебърския кмет е във връзка с изключителния му принос за развитие и обогатяване на връзките и сътрудничеството между жителите на Несебър и потомците на бежанците от 1925 г., заселили се в Неа Месeмврия. Сред отличените бе и Евтелпа Теоклиева-Стойчева – доктор на исторически те науки от община Несебър.

В словото при награждаването си, кметът Димитров използва възможността да представи Несебър като туристическа дестинация и акцентира на грижата, която ръководството на община Несебър полага за реставрирането и съхраняването на културно-историческите паметници, обект на поклонически туризъм по проекта „Вяра в Несебър”. Той изрази и ангажираността за развитие и обогатяване на дружеските връзки с общността на Неа Месемврия.

При посещението си в Гърция, несебърският кмет бе приет от началника на кабинета на министъра на Македония и Тракия Йоаннис Подиотис. По време на срещата кметът запозна гръцката страна с условията за осъществяване на поклоническия туризъм – един от приоритетите, развиван от община Несебър, като по време на разговора бяха обсъдени и други възможности за бъдещо партньорство.

Поклоническият туризъм, като приоритет от развитието на културното сътрудничество, бе тема на срещата, инициирана от Маргаритис, и с кмета на община Халкедон, включваща демовата единица Неа Месемврия. На срещата с кмета Йоанис Бикос присъства и председателя на тамошния Общински съвет Таксимархис Константинос. В присъствието и на други общински съветници и заместници на кмета Бикос бяха обсъдени възможности за сътрудничество и в други сфери между двете общини. Несебърският кмет отправи покана за гостуване към своя гръцки колега, при чиято визита ще бъде обсъден и окончателно подписан договор за сътрудничество между двете страни.

В Неа Месемврия, където бежанците са изградили умалено копие на Вятърната мелница от несебърския провлак, кметът Димитров посети двете действащи църкви „Св.Атанасий Велики”, построена през 1858 г. и „Св.Успение Богородично”, чиито строеж започва с дарения на бежанците от Несебър през 1929 г.

В сградата на културното дружество той се срещна и с представители на местната общественост, след което дари на Лефтерис Маргаритис картина от доайена на несебърските художници Радослав Ралев, изобразяваща пристанищната част на Несебър


Подобни публикации