24

юни

ribbon

Издигнаха паметник на Христо Фотев в Равадиново

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

С откриване на паметник на поета Христо Фотев созополското село Равадиново започна тридневните празници посветени на вековния юбилей и съвпадащи с традиционния народен събор. Паметникът бе открит от кмета на община Созопол Панайот Рейзи и кмета на с. Равадиново Иван Пазвантов, който създаде традиция най-нежният български поет да бъде честван всяка година, а творчеството му да бъде споделяно от жителите на селото, приятели и близки на поета.

Христо Фотев избра последните години от живота си да живее и твори в Равадиново и обичта и уважението на жителите му направи животът на твореца по-лек, а житейските трудности-по поносими.
„Не може едно село, което изпитва такова уважение към български поет, тачи неговото творчество и възпитава младите в истински и непреходни ценности да не се развива с бързи темпове”- заяви кметът на община Созопол Панайот Рейзи и поздрави кмета на селото Иван Пазвантов и жителите му като им пожела да обединят усилията си и да продължават да работят за благополучието на Равадиново.
Сред гостите бяха депутати и кметове на населени места от община Созопол и община Приморско, близки и приятели на бургаския поет.
100-годишният юбилей на Равадиново бе отбелязан с тридневни тържества, организирани от кметството на селото и община Созопол.


Подобни публикации