1

апр

ribbon

Големият Генко се връща с изложба в Бургас

Публикувано в: Култура;
От: pointburgas

Един от големите майстори на българското изобразително изкуство Генко Генков символично се завръща в Бургас със свои творби. Негова изложба живопис ще бъде открита в четвъртък от 18.00 часа в Бургаската художествена галерия “Петко Задгорски” на ул. “Митрополит Симеон” â„– 24.

Експозицията е по повод 90 години от рождението му. Генко Генков е роден на 1 февруари 1923 г. в село Чоба, близо до Брезово. Израства в Бургас, където учи в Полукласическата гимназия. През 1948 г. завършва Националната художествена академия при проф. Дечко Узунов.

Първата му самостоятелна изложба е през 1965 година, а през 1973 е организирана ретроспективна изложба по случай петдесетата му годишнина. От 1972 година е носител на орден “Кирил и Методий” ІІІ степен. Последните му самостоятелни изложби са през 1993 г. и през 2006 г.

Генко Генков създава предимно пейзажи, в които ярките тонове и плътните мазки придават скулптурен вид на формите. Ранните творби на художника се отличават с по-тъмен и приглушен колорит, както и с по-честото присъствие на фигури в пространството. Генко Генков умира на 3 март 2006 г. в София.


Подобни публикации