28

фев

ribbon

Mediapool: Държавата моли фирми и граждани да “услужат” с копирни машини за изборите

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Заради съкратените срокове, в които трябва да се подготвят предсрочните парламентарни избори на 12 май, се появи и първата спънка пред организацията им. Капанът, в който вече е паднала администрацията на Министерския съвет, е заложен в обнародваното изискване на Изборния кодекс – във всяка избирателна секция да има копирна машина. Оказва се, за два месеца провеждането на обществена поръчка и набавянето на 12 000 машини е практически невъзможно. По тази причина администрацията на кабинета в оставка се опитва да набави техниката по друг начин, съобщи Mediapool.

Ð’ понеделник главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков е спуснал “окръжно“ до областните управители, които да уредят с кметовете осигуряването на необходимите за населеното място копирните машини.
Посочено е, че тези машини на практика ще са нужни само три дни – от деня преди вота – събота, до края на деня след него – понеделник. Освен това писмото императивно нарежда на областните администрации да прегледат за повреди техниката си, която трябва да бъде преотстъпена за работата на Районните избирателни комисии (РИК).
“За осигуряването на необходимата техника трябва да се използват наличните възможности на администрациите, а в случай на необходимост и възможностите за предоставянето й за ползване от физически и юридически лица“, се казва още в писмото, с което Mediapool разполага.
В изборния закон е записано, че копирните машини се осигуряват от държавата, за да се гарантира, че всеки участник в процеса ще разполага с копие от протоколите на секционните комисии, за да бъдат проверими резултатите от преброяването на секциите. Това бе едно от основните искания на опозицията, предизвикало скандали и блокиране на измененията в Изборния кодекс, които в крайна сметка бяха гласувани.

Наемането на техника от физически и юридически лица поставя и въпроса кой носи отговорността, ако машините откажат в изборния ден и някъде има неразмножени протоколи. Това би дало основание за оспорване на изборния процес.

“Няма как да се обяви обществена поръчка, дори да е по най-съкратената, петнайсетдневна процедура, след това да се избере фирма, която да внесе техниката, да се обслужи и прочие“, обясниха от МС пред Mediapool.

“Друг е въпросът, че едва ли някой държи 12 000 машини на склад и да очаква някой парламент да реши да си ги купи“, коментираха от МС.

Основният проблем, обаче е липсата на перо в бюджета за закупуването на техниката.

Според администрацията най-добрият вариант е сега да се действа с молба за помощ към фирми и граждани, а за следващите избори държавата да изпълни задълженията си.

Намирането на копирни машини по указания от МС начин засега не е дава повод за оптимизъм. В областните администрации са се получили редица писмени откази от страна на кметовете за съдействие.

“Това не е наша работа. Ще се обърка нещо и после ще посочат пак местната власт за виновник. Ð’ закона е записано – техниката се осигурява от държавата, не може да няма механизъм, чрез който да се намерят машините“, коментира кмет пред Mediapool.

Прогнозата е, че администрацията ще успее да намери не повече от 6000-7000 сканиращи и копирни устройства. Съществува и идея да не се набави цялата бройка, а да се консултира с ЦИК възможността няколко секции да ползват една машина, което би било следващо нарушение на Изборния кодекс, който е категоричен – всяка секционна комисия трябва да разполага със собствена техника.


Подобни публикации