7

май

ribbon

“Протест срещу циганизацията” се готви за утре

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Около 15 000 души се готвят да протестират утре в цялата страна срещу „циганизацията на България”. Акцията набира привърженици в интернет, а заявилите участие в нея във „Фейсбук” са 14 740 до този момент. Протестът е планиран за утре пред Народното събрание в столицата, а в останалите градове на страната- пред общините. Демонстрацията ще започне в 14,00 ч. и ще продължи до 17,00 ч.

Създателят на групата Златомир Гочев е младеж, който симпатизира на футболен клуб Берое от Стара Загора, както се вижда на профилната му снимка във „Фейсбук”, съобщи агенция КРОСС.

Групата е създадена с три искания: „да се спрат привилегиите на циганския етнос, който в същото време няма никакъв принос към държавата”, „да се осигури полицейско присъствие в селските райони, където българското население е подложено на ежедневен тормоз от страна на циганите” и „да се забрани на циганите да имат повече от едно дете, ако не работят и не получават доходи”.

Не е ясно дали протестът е разрешен, става ясно от дискусията на стената на групата, където преобладават крайни изказвания. Една от привърженичките на каузата е спокойна, че може и без разрешително. Така правила и друг път, а след това била задържана за 24 ч. в полицията. „При нашите закони при първо такова деяние организиране на незаконен протест-задържане 24 часа на организаторите нищо повече не могат да направят. И вече имаш срок 1 година, през който ако отново организираш нещо такова, вече може да отнесеш затвор и солидна глоба”, казва тя.

Междувременно представители на правозащитни организации се обявиха срещу протеста, пише Dnes.bg. Сред тях са “Хора срещу Расизма”, Фондация “Ромска солидарност” – Петрич, Сдружение “ГОРД България”, Междуетническа инициатива за човешки права, Сдружение “Разнообразни и Равни” – София, Асоциация Интегро – Разград.

Ð’ отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и столичния кмет, от организациите посочват, че в интернет има подписка за всенародни масови прояви на 8 май под наслов “Национален протест срещу циганизацията на България”.

Организациите настояват “властите и на централно, и на общинско ниво да не дават разрешение за реализирането на Ñ‚.нар. протест на 8 май, нито на каквито и да е публични събирания с човеконенавистнически и противопоставящ общностите характер.


Подобни публикации