4

фев

ribbon

Човекът трябва да бъде защитеният вид в Странджа

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Ð’ момента защитеният вид в Странджа е човекът, защото той не остана. Това каза по време на днешните дебати в Бургаската областна управа кметът на община Малко Търново Илиян Янчев. “Ð’ едно сме заедно, че всички обичаме Странджа и искаме да я запазим”, заяви по време на дебатите той. Ð’ момента в общината също има процедура за Общ устройствен план.

“Къде е паркът, отсега да се седне на масата и да се започнат преговори. Ние искаме заедно да го направим”, категоричен бе Янчев. Той обясни, че община Малко Търново е изцяло в природен парк “Странджа” и подчерта, че вече цели 18 години паркът няма план за управление. “Няма нито един терен, който можем да предадем и да правим бизнес, защото всичко, което е извън регулация е парк “Странджа”. Ние търсим синхрона – човекът и природата и обратно”, посочи Янчев. Според него, те не бива да се противопоставят, а трябва да се намери разумен вариант.
“За съжаление нещата в Странджа се развиват лошо”, каза Дико Патронов, лесовъд, един от основателите на ПП “Странджа”, бивш ръководител на горското стопанство в Бургаския регион.
“150 км горски пътища, построени през 50-те и 60-те години на миналия век са непроходими. Къде сме ние тогава да се грижим за хората на Странджа”, попита риторично той. Всяка една защитена територия има забележителности, които я правят интересна и които трябва да се защитават, за да може тя да има авторитет”, категоричен бе Патронов.
“Ако ги загубим какво ще представлява този природен парк”, посочи лесовъдът. По неговите думи, крайбрежието от Царево до Ахтопол е 15 км, което е разковничето за неприемането на плана за управление на парка. Той каза, че има практика в световен мащаб тези земи да бъдат закупени от държавата. Патронов каза, че никой не иска да бъде отнето правото на собственика върху собствеността му. Според него проблемът не е в горите, а става въпрос за строителството по крайбрежието.
Кметът на община Приморско Димитър Германов каза, че територията на общината обхваща съвсем малка част от природния парк. Той увери, че и по стария ОУП и по новия, който в момента се изготвя, няма предвидено застрояване.


Подобни публикации