13

май

ribbon

Четири партии влизат в Народното събрание

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Резултатите към 06:15ч. при обработени 69.389% протоколи на СИК в РИК показват, че ГЕРБ получава 31.378%, „Коалиция за България” – 27.337%, съобщиха от ЦИК. „Атака” печели 7.597%, а Движение за Права и Свободи (ДПС) – 9.147%.

Под 4%-та бариера за влизане в НС остават Национален Фронт за Спасение на България (НФСБ) с 3.689%, Движение „България на Гражданите” – 3.364% и коалиция „Демократи за Силна България и Български Демократически Форум” (ДСБ, БДФ) – 3.065%.

Резултатите от социологическите агенции, паралелното преброяване на австрийската фирма СОРА, както и от обработените досега протоколи на избирателните секции в чужбина показват почти напълно се припокриват. Все още продължават да пристигат протоколи от секционни избирателни комисии.

С това ГЕРБ става първата партия след 1989 година, която печели избори, след като е управлявала предходния мандат, но резултатите са много несигурни и могат лесно да се променят. Другите 3 сигурни за следващия парламент партии са “Коалиция за България”, АТАКА и ДПС. Друг исторически факт е, че класическата десница в лицето на СДС и ДСБ за първи път няма да е парламентарно представена.

Ð’ изявленията си веднага след обявяването на първите неофициални резултати и на пресконференциите след това, партиите обявиха, че ГЕРБ е спечелила “служебна победа”, вотът е бил фалшифициран и няма да се коалират с тях. Много от партиите настояха за касиране на вота.

Краят на изборния ден снощи отново бе съпътстван от скандали след разктитието за 350 000-те бюлетини в костинбродската печатница в деня за размисъл. Изборният ден бе обявен за приключил от ЦИК с повече от 2 часа закъснение. Австрийската фирма СОРА, наета за паралелното преброяване съобщи, че сайтът й е станал обект на хакерска атака и също обяви резултатите си с голямо закъснение.

Протестът на стотици недоволни пред НДК доведе до сблъсъци с полицията. Членове на “Другата България” успяха да проникнат в международния пресцентър.


Подобни публикации