18

апр

ribbon

Учени спасяват плаж в Приморско

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Според учени от БАН само насипване на пясък на Северния плаж в Приморско ще спаси туристическия сезон през тази година. Идеята им е преди летния сезон, да се отнеме пясък от акваторията на пристанище Перла и да се прехвърли на Северния плаж. Плажът буквално изчезва с всеки изминал ден.

Зимните бури през миналата година оставиха една от най-красивите ивици по южното Черноморие под вода и активираха процеси на поглъщане на брега от морето.

Заради сериозността на ситуацията кметът на града д-р Димитър Германов в средата на миналия месец изпрати писмо до Българската академия на науките, с което поиска становище и варианти за решаване на проблема. В отговор на искането му, в Приморско пристигнаха представители на Института по Океанология, за да представят своите идеи за спасяването на плажа. Доц. д-р Стоян Керемедчиев изрази съжаление, че в последните две десетилетия никой не се съобразява с природните особености при извършване на строителни дейности и така човешката дейност активира процеси, които трудно могат да бъдат контролирани. В случая със Северния плаж проблемът е много стар и досега временно е бил решаван с възстановяване на отнетия от морето пясък чрез насипване.

От 19 април до края на месец май 2013 г. в Природонаучна експозиция към РИМ – Бургас гостува Регионалeн исторически музей – Русе с изложбата „Сенки в скалите – минерали и биоразнообразие“. В изложбата са експонирани дванадесет различни теми, от произхода на планетата Земя до индустрията и екологията.

Акцентът е върху минералното богатсво и видовете скали, свързани с живота на всички живи същества по много и различни начини – произход на скалите, местообитанията на растенията и животните, употребата на суровините във всекидневието и в различните индустрии.
В изложбата са показани 85 експоната – скални образци, минерали и фосили, както и изходни суровини от каолинодобива. Изложен е макет на каолинова кариера.
Откриването ще бъде на 19 април 2013 г. от 11:00 часа в музея на ул. „К. Фотинов” №30.


Подобни публикации