5

апр

ribbon

Тридневен молебен за българския народ започнаха религиозните деноминации

Публикувано в: България;
От: pointburgas

От днес до неделя духовници от основните религии в България ще отслужат молебени за мир, здраве и благополучие на българския народ. Инициативата за това е на президента Росен Плевнелиев и беше обявена от него преди ден. Според Плевнелиев ролята на религията е незаменима в този момент на преминаване през кризата и необходима солидарност “от сърце на сърце, от ръка на ръка, от човек на човек”.

От Светия Синод съобщиха, че във всички храмове след неделната Света литургия да бъде отслужен молебен “за изпросване на благодатната закрила на Пресвета Троица над българския народ“. Ð’ патриаршеската катедрала “Свети Александър Невски” литургията ще започне в 9.30 часа. От синода приканват вярващите да се обединят в молитвите “за утеха и спасение на скъпия ни народ“.
От името на българската православна църква идеята бе подета и приветствана от викария на патриарх Неофит – епископ Йоан. “Да се отзовем в труден момент на нашата скъпа държава и да помогнем с нашата молитва, което е дълг православен, духовен и морален за нашата Българска православна църква“, каза той, цитиран от БНР.
В централната джамия на Пазарджик имамът Яшар Сали прочете молитва за благоденствието на България, а десетки мюсюлмани се помолиха за успокоението на всички българи. “Мисля, че това е задължение на всеки вярващ. Ние се молим за България, но политиците не трябва да крадат, защото всичко, което се строи на този свят, остава тук. Нека Аллах да помага на българския народ да може да достигне по-добри дни от днешните“, каза Яшар Сали.
В събота ще има молебен в Католическата църква, в Арменската апостолическа православна църква, в Централния израелтянски съвет и Обединените евангелски църкви.

„Пътуващо студио за ситопечат“ със спирка в Бургас

В средата на месеца в Графична база в Морската градина местни артисти и любители ще могат да участват в „Пътуващо студио за ситопечат“. Желаещите да се включат могат да го направят като изпратят биография и портфолио на workshop@transformatori.net със заглавие БУРГАС най-късно до 10-ти април. Включилите се в това предизвикателство ще бъдат обучени в техниката на ситопечата, а на 19 април произведените отпечатъци ще бъдат изложени в Tea House „Чай във фабриката“ на пл. “Тройката” 4.
„Пътуващото студио за ситопечат“ е проект на Йенс Бесер и Валери Гюров от сдружение „Трансформатори“. Tридневният уъркшоп ще даде възможност на бургаските артисти да се запознаят с технологията на ситопечата. Това е метод за пресъздаване на изображения с многостранно приложение. Той може да бъде осъществен с прости средства и без много усилия позволява да бъдат направени оригинали за малки тиражи или художествени отпечатъци върху различни медии.
Идеята за пътуващо ателие за ситопечат е съвместна инициатива на “Гьоте институт” и сдружение „Трансформатори“. Възможността бургазлии да се срещнат с нея ни дава група „Хамалогика“ със съдействието на община Бургас, която осигурява домакинството на Графичната база на СБХ.


Подобни публикации