18

мар

ribbon

Спешните лекари си искат тел. 150

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Служителите в Спешната помощ настояха старият телефонен номер за бърза помощ 150 да бъде възстановен, тъй като премахването му прекратило възможността за пряк контакт между пациенти в нужда и лекари. Това стана ясно от думите на председателя на Асоциацията на работещите в спешната помощ Десислава Кателиева.

Тя изтъкна пред Дарик, че медиците, които представлява, имат сериозни проблеми с адресите, приемани от операторите на телефон 112. Причината била, че тези оператори не можели да разграничат кои повиквания са наистина спешни и кои не. Това от своя страна водело до загуба на ресурс и до сериозни конфликти с пациентите.

Не така стоят нещата за изпълнителния директор на Националната система 112 Стоян Граматиков, който обяви, че 50 на сто от всички сигнали на този номер, се отнасяли до нуждата от медицинска помощ. Според Граматиков обаче евентуалното възстановяване на телефон 150 би било една крачка назад от развитите европейски държави.

Според Кателиева оказването на спешна помощ трябвало да започва още с подаването на сигнала. Това правило обаче било пренебрегнато: „Ние можем още в момента на подаването на сигнала да дадем съвети, с които присъстващите на инцидента да окажат първа помощ още преди екипът ни да е тръгнал. Това време и тези съвети на нас са ни отнети, в резултат на което ние отиваме на адреса и заварваме хора с много ниско кръвно, които са седнали”.


Подобни публикации