11

мар

ribbon

Пореден скандал с българското участие в Евровизия

Сменят „Кисмет“ със „Само шампиони“ заради авторски права

Публикувано в: България;
От: pointburgas

И тази година конкурсът за изпращане на българска песен на “Евровизия” не мина без скандал. БНТ съобщи, че е принудена да изтегли от участие песента “Кисмет”, която беше избрана да представя България чрез прозрачна процедура, с участието на жури от утвърдени музикални професионалисти и зрителски вот. Решението е взето, след като е станало ясно, че БНТ не може да постигне договореност по отношение на авторските права, съобразно изискванията на международния конкурс, с единия от авторите на песента – Джонатан Тисей, музикант и продуцент от Аржентина.

БНТ е била подведена от българския продуцент на песента “Кисмет”, че всички авторски права са уредени, за което е подписана декларация. “Едва след избора на песента, който се състоя на 3 март 2013г., БНТ беше уведомена, че Джонатан Тисей е съгласен песента да участва в Евровизия 2013, само ако в нея се направят редица промени, за които вече няма технологично време. Съгласно изискванията на конкурса, до 18 март 2013г., БНТ трябва да предостави песента в окончателен аудио вариант, без възможност за други корекции”, пише в изявлението на БНТ.
Поради тези причини БНТ взе решение да участва на “Евровизия 2013″ с песента “Само шампиони”, която спечели вота на журито и беше втора в предпочитанията на зрителите. Отказът от участие на този етап би означавал БНТ да заплати неустойки.


Подобни публикации