5

фев

ribbon

Кампания ще просвети деца и родители за опасностите в Интернет

Публикувано в: България;
От: pointburgas

По инициатива на Фондация “БГ Сайт” от днес в страната започва кампания “Сърфирай безопасно” 2013, която ще разяснява на децата между 6 и 12 години какви са правата и отговорностите им в Интернет, съобщи председателят на фондацията Жюстин Томс. Децата трябва да се учат от най-ранна възраст какви опасности крие глобалната мрежа като най-големи рискове при сърфиране в мрежата има за децата между 6 и 12 години.

Кампанията, чието начало съвпада със Световния ден на безопасния Интернет, отбелязван за 10-та поредна година, ще продължи цял месец и ще обхване деца от различни училища, обясни Томс. Тя посочи, че в рамките на инициативата учениците ще получат книжки с осем основни правила за безопасност в Интернет.
Най-важните препоръки към децата са те да пазят в тайна паролите си в мрежата и да ги споделят само със своите родители; да отговарят на имейли и да приемат покани в чата само от хора, които познават; да не ползват компютъра повече от един час на ден и да не дават лична информация за себе си и близките си на никого в Интернет.
Михаил Стефанов от глобалната организация “А21″, която се бори с трафика на хора, обяви, че един от основните начини, по които трафикантите на хора намират своите жертви, е чрез
Интернет. По думите му най-уязвими са младите момичета, които имат профили във Фейсбук, като долната възрастова граница на жертвите вече е 13 години. България и Румъния са основните “износителки” на момичета за проституция през Интернет в Европа, каза още Стефанов.
Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет, припомни, че при съмнение за разпространение на незаконно и вредно съдържание всеки може да подаде сигнал на адрес web112.net или да използва горещата телефона линия 124 123.


Подобни публикации