9

мар

ribbon

Защитниците на Иракли искат спешни мерки от президента

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Отхвърленият от парламента мораториум за Черноморието беше първата много малка стъпка и пореден изпуснат шанс за интелигентно развитие по крайбрежието ни, заявяват от гражданската група “Да спасим Иракли”. Според природозащитниците, след като „поредната наглост“ на Народното събрание доведе до отхвърлянето на предложението за мораториум върху строителството върху край морето във време на безвластие, морална отговорност и задължение на бъдещия служебен кабинет и президента ще бъде спешно да вземат мерки за защитаването на културния и природен ресурс на морския ни бряг.

„В началото на тази година “Да спасим Иракли” беше причина и организатор, заедно с Коалиция “За да остане природа в България”, на редица протести с искане за незабавни проверки на строителството по Черноморието и незабавно преустановяване на издаването на разрешителни за строежи в НАТУРА 2000 – зоните докато липсва цялостна единна и широко обсъдена визия за устойчивото развитие на морския бряг след повече от десетилетие хаос, алчност и корупция. Разбираемо е, че това не е от интерес за никои управляващи, но е и видно, че промяна трябва да настъпи незабавно, ако искаме да остане красиво и диво място по Черноморието ни.“, подчертават природозащитниците.

Гражданската група “Да спасим Иракли” призовава президента Росен Плевнелиев да вземе спешни мерки, за да предотврати съсипването на крайбрежието ни като подпомогне процеса за създаването на визия за устойчивото развитие на района и предприеме възможните за това мерки. Природозащитниците предупреждават, че сред изключителните проекти, които ни очакват, ако това не се случи са изкуствен остров край Поморие, бетонен “еко-комплекс” на Иракли, съсипване на природната и археологическа стойност на Маслен нос и много други.


Подобни публикации