21

апр

ribbon

Да спасим българския Стоунхендж

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Обявена е дарителска кампания за теренно проучване на застрашения мегалитен паметник при Чолакова могила в пловдивското село Старо Железаре, съобщи Радио Пловдив по информация на сдружение „Да спасим кромлеха от Старо Железаре”. Кромлехът в Старо Железаре е рядък мегалитен паметник от типа на Стоунхендж.

Открит през 2002 година от археолога Георги Китов, той е втората подобна находка на територията на България след кромлеха в Долни Главанак. Съставен е от 24 каменни стълба с височина от 0.5 до 2 метра, поставени в кръг, и има диаметър 6,5 – 7 метра. Според Георги Китов тази древна инсталация е била използвана като своеобразна астрономическа обсерватория. Уникалното за кромлеха при Старо Железаре е фактът, че той е бил изцяло затрупан под могила, която го е запазила от ерозията на времето, също както и могилите над храмовете и гробниците от тракийския разцвет, разкрити от Георги Китов около Старосел, Стрелча, Казанлък и Ñ‚.н.

Според някои учени кромлехът до Старо Железаре е построен от одрисите, други обаче смятат, че тези обредни места са изграждани поне 5-10 века преди класическото тракийско време VІ-ІІ в. пр. Хр. Привържениците на първата теория виждат в древния каменен кръг уред за измерване на годишния цикъл, тъй като равноденствията и слънцестоенето, наблюденията на различните фази от движението на Бога Слънце са играли важна роля в обредния, религиозния и стопански календар на древните траки.

Малко след като е открит изключително запазен, кромлехът до Старо Железаре излиза от дневния ред на българската археология, което неминуемо води до неговата разруха. 12 години след изваждането си от земната прегръдка, той е бледо копие на самия себе си и единствено от нас българите и българската държава зависи дали този дар от миналото ще продължи да съществува.

В момент, в който българската земя е обект на много спорове и претенции, ние сме длъжни да се грижим за нея, доказвайки по този начин, че наистина я обичаме и заслужаваме. Тук не става дума за това да тръбим постоянно колко се прекланяме пред нея. Става дума за действия, труд и желание да я съхраним, като по този начин покажем уважението си към предците ни. А и не е ли срамно за малко повече от десетилетие да оставим да бъде заличено нещо, запазено от природата в продължение на десетки векове?

Петиция за спасяването на кромлеха до село Старо Железаре http://bgreferendum.bg/petition/peticiq-da-spasim-kromleha-v-staro-zelezare/


Подобни публикации