26

мар

ribbon

Всеки пети българин лекува стреса с алкохол

Публикувано в: България; (6) прочитания
От: pointburgas

Българите пият заради стреса и трудния начин на живот, сочи изследване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Според данните всеки пети българин употребява алкохол редовно, съобщи доц. д-р Пламен Димитров, началник отдел „Рискови поведенчески фактори и промоция на здраве“ в НЦОЗА, цитиран от БТА.

Редовно алкохол употребяват 33 на сто от мъжете и 9.5 на сто от жените. Според експерта ежедневна е консумацията на концентрат при 12.5 на сто от изследваните, като делът на мъжете е 3 пъти по-висок от този на жените. Всеки ден вино консумират 2.7 на сто от мъжете и 1.5 на сто от жените. Ежедневно бира пият 21.7 на сто от мъжете и 5.1 на сто от жените, без съществени различия във възрастов аспект.
Злоупотребата с алкохол е по-често разпространена при мъжете във възрастта 35-44 и 45-54 години, а сред жените – във възрастта 35-44 години.
При повечето от анкетираните консумацията на алкохол е в „разумни“ граници – 70.6 на сто от мъжете и 84.6 на сто от жените. Високорискова е седмичната алкохолна консумация при 8.1 на сто от мъжете (предимно във възрастовите групи до 54 години) и 1.5 на сто от жените (на възраст 45-54 г.).
Изследването показва, че делът на мъжете с рискова и високорискова консумация на алкохол е по-висок в селата, а на жените – в градовете.
Изследването сочи още, че 88 на сто от 16-годишните са изпивали поне едно питие през живота си през 2003 г., 87 на сто – през 2007 г. и 87.2 на сто – през 2011 г. По отношение на употребата на поне едно питие през последните 30 дни, тези проценти са съответно: 65 на сто – през 2003 г., 66 на сто – през 2007 г. и 65.2 на сто – през 2001 г., т.е. в случая също не се наблюдава тенденция за увеличение след 2003 г.
Резултатите показват, че през 2007 г. 45 на сто от учениците (48 на сто момчета и 42 на сто момичета) са се напивали поне веднъж през последните 12 месеца.
Националното проучване на факторите на риска за здравето показва, че мъжете и жените с рискова и вредна консумация на алкохол са с повишено артериално налягане, най-често във възрастта 55-64 г., наднормена телесна маса или затлъстяване, повишен холестерол в серума, чувство на напрежение, притеснение или тревога.
Като най-важна причина за заболеваемостта у нас консумиращите алкохол посочват стреса и трудните условия на живот. Злоупотребата с алкохол, като причина, е посочена от едва 2.9 на сто от тях. Резултатите показват, че е изключително важно хората да бъдат информирани и да знаят каква е разумната граница на алкохолна консумация, е мнението на доц. Димитров.
Най-висок е рискът от алкохола за цироза на черния дроб, рак на храносмилателната система, рак на горните дихателни пътища, хеморагичен инсулт, травми и други. Намира се също връзка с хипертонията, чернодробния рак, дебатира се такава с рак на гърдата, колона и ректума.
Резултатите показват, че във възрастовата група 20-44 години при мъжете – 5.6 на сто от смъртните случаи са от злокачествени новообразувания, 44.9 на сто от смъртните случаи са от чернодробната цироза, 41 на сто от смъртните случаи травмите се дължат на алкохола.
Според официални данни на Световната здравна организация през 2007 г., за която има данни за всички страни от ЕС, консумацията на чист алкохол в България сред населението на възраст над 15 години е 10.04 литра на глава от населението за година.
Данните на СЗО показват, че през същата година страната ни се е намирала на 18-то място в Европейския съюз, като водещи в своеобразната класация са Люксембург, Чехия и Ирландия. През 2008 г. страната ни е била на 14-то място, а през 2009 г. – на 13-то място сред 22 страни на ЕС, за които има данни, съобщи доц. д-р Пламен Димитров.
Трябва да се има предвид, че това е официално регистрирана консумация, уточнява експертът. В страните от Балтийския регион и Югоизточна Европа (включително в България) нерегистрираната консумация е висока, като някои източници я определят като 5 литра на възрастен на година.


Подобни публикации
    няма намерени