30

окт

ribbon

Българската църква “Св. Георги” в Торонто мина под юрисдикцията на БПЦ

Публикувано в: България;
От: pointburgas

На 24 октомври 2010  г. членовете на македоно – българската православна църква “Св. Георги” в Торонто, Канада, проведоха извънредно събрание, на което взеха решение да се върнат към юрисдикцията на Българската епархия на Българската православна църква в САЩ, Канада и Австралия. За това решение гласуваха повече от 90% от членовете на енорията, която от 1963 г. до сега беше част от Православната църква на Америка (OCA).

С това решение се слага край на “църковните лутания” на енорията из църковното пространство в Северна Америка. Към настоящия момент всички български православни църкви в Канада са на подчинение на Св. Синод на БПЦ. “Какво ще стане с онези македоно – български православни черкви в САЩ, засега не се знае. Засега е важно, че черквата “Св. Георги” се върна към майката-черква, от която по политически причини се отдели”, се казва в съобщението на сайта “Македонска трибуна”.

Разделението на българската църква в Северна Америка се случва, след като през 1963 година се основава втори български диоцез, който отказва да приема административни нареждания от политически обвързаната Българска православна църква. През 1976 диоцезът се присъединява към Православната църква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА). Тя, от своя страна, е създадената от руски емиграти в САЩ първоначално като руска гръко-католическа църква, която получава през 1970 г. томос от Московската патриаршия. С този томос Руската църква дава статут за самостоятелна църковна юрисдикция.

Скоро след това руската гръко-католическа църква променя името си на Православна църква в Америка. Повечето православни църкви не признават автокефалността на ОСА, която се приема като дъщерна църква на Руската православна църква.

За епископ е избран архимандрит Кирил Йончев, като през 1964 се приема устав на епархията, който казва, че епархията е „неразделна част от духовната цялост на Българската православна църква”; изграждането, съществуването и запазването на църквите към епархията в голяма част се дължи на българи от Македония; църковното богослужение да се служи на старобългарски (църковнославянски), български и английски езици, да поддържа български училища за изучаване на майчиния език, „запазване народното минало, традиции и култура на нашия народ”; епархийските архиереи да бъдат българи по народност или американци от български произход. Завещанието на създателите на църковната община с тези условия е те да останат „непроменени завинаги”. Днес ОСА изисква промяна на устава на българския диоцез, с която промяна всички от споменатите точки за валидни „завинаги” са целенасочено изключени.


Подобни публикации