3

май

ribbon

България е далеч от свободата на словото

Медиите се контролират от сивата икономика

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Положението в България по отношение свободата на словото остава много, много сложно, заяви в интервю за “Хоризонт” изпълнителният директор на “Репортери без граници” Оливие Базил по повод Международния ден на свободата на словото.
Според Базил спрямо България има същите притеснения както и спрямо Италия, където 10-ина журналисти живеят непрекъснато под полицейска закрила, защото разследват мафиотските групировки.

“Положението в България и по-специално установяването на контрол върху медиите от сивата икономика, независимостта и зачитането на професията, особено в регионите извън София остава особено тревожно. Има изкупуване от доста неясни купувачи на важни вестници като “Труд” и “24 часа”. Проблемът не е в някакъв отделен случай, а в системата, пазара и рекламата. Именно те правят статута на българския журналист изключително зависим от решения, които са изключително произволни.», подчертава Базил.

Оливие Базил смята, че България е далеч от поетия ангажимент за спазване свободата на словото при присъединяването си към ЕС: «Като страна-членка на ЕС, България трябва да дава пример, в т.ч. и по отношение на съседната за нея Македония. Тя вече се е присъединила към ЕС и затова трябва да е безупречна по отношение свободата на словото. И ако се е ангажирала да спазва тази свобода при интеграцията си, сега е много далеч от този ангажимент.»


Подобни публикации