10

фев

ribbon

БЕЗГРЪБНАЧИЕ ИЛИ НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Писмо до Михаил Миков и до членовете на ИБ на БСП

Уважаеми другарю Миков,
Живеем в тревожни времена. Все по-близко до България бушува огънят на война, която е гореща, а не мирна. Надеждата за траен регионален и световен мир, за цивилизовано общуване между народите и държавите през новия ХХт в. все повече се отдалечава.
С този текст искаме да предупредим нашите съотечественици за огромната опасност, надвиснала над България във връзка с войната в Украйна. Не става въпрос единствено че Украйна е съседна държава, а и за реално обвързване на нашето отечество с регионална война, която утре може да прерасне в световен сблъсък между армиите на САЩ и Руската федерация.

Говорим и за исторически безотговорното поведение на политическия ни и държавен елит, който направи
България изцяло зависима от САЩ и Пентагона
Разположените върху българска територия американски военни бази представляват днес непосредствена заплаха за Русия. Резонно е руските ракетни войски да насочат в такава ситуация част от потенциала си срещу военните бази на американците у нас. Резонно е Русия да е разочарована от нашите политици и държавници, които гласуваха и гласуват с ентусиазъм в ЕС за драстични икономически санкции срещу Русия и които помрачиха перспективата за технологично обновление на икономиката ни чрез ликвидирането на крупни енергийни проекти между България и Руската федерация.
Българският народ е длъжен да намери сили у себе си за борба срещу плановете на САЩ да изградят команден център на НАТО в София. Необходимо е също така левицата да се противопостави на участието на български армейски части в “силите за бързо реагиране” в шест натовски, “прифронтови държави”, според публичното изявление на помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Близко до ума е, че “прифронтовите държави” са Латвия, Естония, Литва, Полша, Румъния и… България, посочени за “жертвен агнец”.
Съществува и друг повод за нашата тревога. Понастоящем
БСП продължава да води еклектична, непоследователна външна политика
с допир до политическия конформизъм. Немалко външнополитически актове на нейното ръководство оставят впечатление за прекалена сервилност пред чуждестранните ни партньори от САЩ. Кабинетът “Орешарски”, избран от българския парламент с мандата на БСП, одобри пакета от нарастващи санкции срещу Руската федерация, замрази строежа на “Южен поток”.
Нека не се забравя, че министър на отбраната в кабинета “Орешарски” бе Ангел Найденов – член на ИБ на БСП, проявил се като “ястреб” на антируската военна доктрина. Той даде съгласието си по време на референдума в Крим България да стане съучастник на армейския флот на САЩ в съвместни провокативни военноморски маневри. Негова е лъжливата информация за руските самолети, които шпионират въздушното ни морско пространство.
Не трябва да се забравя и ролята, която изигра външният министър Кристиан Вигенин – член на ИБ на БСП и секретар на партията по външна политика, в отстояване на антируските санкции пред западните партньори, както и пред националната ни общественост. Той първи се срещна с дошлия на власт след държавен преврат нов президент на Украйна – Александър Турчинов, с цел неговото легитимиране пред световната общественост. През последните дни Вигенин направи изявление, че военните бази на САЩ са полезни за националната ни сигурност и че лявата партия СИРИЗА – победител на парламентарните избори в Гърция, е “популистка” (с допълнението на Сергей Станишев, председател на ПЕС и евродепутат, че гръцката СИРИЗА е ляв аналог на дясната българска партия ГЕРБ).
Обръщаме се към вас, тъй като именно вие сте натоварен с огромни отговорности в качеството си на председател на БСП. Според нас и в момента становищата на “Позитано” 20 по външнополитическите въпроси
се разминават рязко с мисленето на редовите социалисти
и съмишленици, с убежденията на по-голямата част от българския народ. Българските социалисти са дълбоко смутени и от солидаризирането на Партията на европейските социалисти с хегемонизма на Съединените американски щати. Всяко забавяне на промените във външнополитическия курс на партията, всеки следващ опит на нейни ръководители за съглашателство с господарите от Задокеана може да причини нови беди за България, придружени със задълбочаване на кризисните процеси в БСП.
Час по-скоро е необходимо БСП да възрази категорично срещу евентуалното създаване на нова военна база и команден център на НАТО у нас. Да заяви официално, че с всички възможни средства ще се противопостави на опита България да стане “прифронтова държава”.
На редовното заседание на своя конгрес през април БСП да излезе с позиция, съгласно която България смята, че американските бази застрашават националната ни сигурност. Затова БСП трябва да се заеме с
незабавното организиране на всенароден референдум:
“За или против” установяването на военни бази у нас, включително и на НАТО.
Безпринципно е в ръководните органи на БСП да продължават да участват дейци, които с проявите си в областта на външната политика и националната сигурност допуснаха груби грешки, причинили сериозни щети на България и партията. Практиката да се толерира двусмисленото външнополитическо поведение подсказва за надделяване на безпринципни компромиси и зависимости в ръководството на лявата ни партия.
БСП основателно се обяви, макар и с късна дата, срещу налагането на нови санкции срещу Русия. Но това би трябвало да бъде придружено от инициативи в националния и общоевропейския парламент, от несъгласие с васалната зависимост на родината ни от Брюксел и Вашингтон.
Потребно е ръководството на БСП да протестира енергично в органите на ЕС срещу придвижването на НАТО на Изток,
срещу днешното изолиране на Русия от Европа
Партията на българските социалисти е призвана да ратува за близки и взаимноизгодни отношения с Руската федерация. Да заяви на висок глас веруюто си на социална партия в славянското ни и православно отечество; партия, която работи за благополучието, мира и прогреса у нас и в света, за осъзнаване, че защитата на националните ценности е влог в съкровищницата на общоевропейската политика и култура.
На предсрочното редовно заседание на партийния конгрес да се приеме декларация за приоритетите във външната политика, които ще отстоява БСП в сегашната сложна обстановка.
Няма нищо лошо, ако лидерите, които докараха БСП до прага на оцеляването, се поучат от програмните разработки на нашите другари от гръцката СИРИЗА. Ако си вземат урок как лявата партия, вместо на колене, може с достойнство да провежда политиката си по отношение на Русия. Какво означава лявата партия да е масова и парламентарна, а не само парламентарна по подобие на БСП. Колко важно е левицата да бъде плът от плътта и кръв от кръвта на трудовите хора, на собствения си народ!

Анжел Вагенщайн, Петър Караангов, Никола Инджов, Чавдар Добрев, Кольо Георгиев, Лиляна Стефанова, Иван Гранитски, Георги Ангелов,Георги Константинов, Иван Маразов, Найден Вълчев, Тодор Коруев, Боян Ангелов, Петър Анастасов, Надя Попова, Андрей Андреев, Димитър Томов, Матей Шопкин, Маргарита Петкова, Минчо Минчев, Огнян Сапарев, Павел Писарев, Панко Анчев, Таньо Клисуров, Красимир Премянов, Любомир Коларов, Валентин Караманчев, Драгомир Шопов, Борислав Бойчев, акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев, проф. Васил Проданов, проф. Андрей Пантев, проф. Георги Костов, проф. Георги Стоянов, Нешка Робева, Георги Йорданов, Иван Гайтанджиев, проф. Стефан Драгостинов, проф. Младен Григоров, Юрий Асланов, Петър Междуречки, Ани Спанчева, Георги Атанасов, Антония Каракостова, Бойко Ламбовски, Валери Станков, Чавдар Шинов, Христо Танев, проф. Ваня Добрева, проф. Иван Цветков, Дарина Герова, Кирил Момчилов, Джуни Александрова, Христо Ганов, Уляна Матева, проф. Димитрина Гюрова, Мирослав Миндов, Вели Чаушев, арх. Тодор Булев, Евстати Бурнаски, Георги Караманев, Елена Алекова, Никола Радев, ген. Тодор Бояджиев, ген. Стоян Андреев, Ненчо Славчев, Димитър Кралев, Наташа Манолова, Паруш Парушев, Иво Панов, Венко Евтимов, Павел Дубарев, Георги Чаталбашев, Пенка Чернева, Григор Чернев, Велин Георгиев.
Към писмото на инициаторите се присъединиха десетки симпатизанти на левицата от цялата страна. Пълният списък е публикуван в няколко броя на в. «Дума».


Подобни публикации