5

фев

ribbon

Атентаторите в Бургас са били от Хизбула

Публикувано в: България;
От: pointburgas

Двете идентифицирани лица около атентата в Бургас са принадлежали към военното формирование на Хизбула. Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

Новината бе предизвестена от световните медии, които във вторник писаха, че се очаква българското правителство да публикува доклад от разследването на атентата на летище “Сарафово”, в който вината за бомбеното нападение, в което загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор, да бъде хвърлена върху ливанското радикално движение Хизбула и съюзника му Иран. Това писа в. “Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на официални лица от САЩ и Близкия изток, които са запознати с резултатите от разследването, пише mediapool.bg.

Публикацията излизе непосредствено преди началото на КСНС при президента, на който бяха обсъдени резултатите от разследването на атентата в Бургас. Докладът, изнесен от Цветанов, е на тема “Вътрешната сигурност в страната в контекста на ситуацията в Близкия изток. Мерки на правителството за неутрализиране на възникващи рискове и заплахи“. По темата доклад изнесе и министърът на външните работи Николай Младенов. Ð’ дневния ред на заседанието на КСНС е и опитът за посегателство срещу лидера на ДПС Ахмед Доган.
Вестникът припомня, че атентатът в Бургас е бил най-смъртоносното нападение над израелци в чужбина от 2004 година и че Израел обвини Хизбула в извършването му по заповед на Техеран.
Докладът на правителството на България, която се възприема като независим играч в близкоизточните въпроси, обаче може да прибави тежест към натиска на Израел да накара ЕС да определи Хизбула като терористична организация, посочват европейски официални лица пред изданието.

Подробности от разследването бяха споделени с израелски официални лица миналия месец, когато българският външен министър Николай Младенов направи изненадващо еднодневно посещение в Ерусалим, по време на което се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и президента Шимон Перес, пише в. “Джерусалем пост”.
Експерти заявиха, че при ясно обявяване, че Хизбула е било замесено, ЕС ще бъде принуден наново да обмисли дали да класифицира движението като терористична организация, както го приканиха САЩ и Израел, пише в. “Ню Йорк таймс”. Европейската преценка през цялото време беше, че каквито и да са действията му в Близкия изток, движението Хизбула не представлява заплаха за Стария континент. Хиляди членове и симпатизанти на Хизбула действат в Европа като цяло без ограничения и набират средства, които се прехвърлят на движението в Ливан, отбелязва вестникът.
Обявяването на Хизбула за терористична организация ще породи неудобни въпроси за Европа – например как да подходи към тези симпатизанти – и ще създаде типа конфронтация, която правителствата се стремяха да избегнат.

“Съществува страхът, че ако вдигнем твърде много шум около това, Хизбула може да удари отново, и този път може да не е срещу израелски туристи”, каза за “Ню Йорк таймс” Силке Темпел, главен редактор на германското списание по външнополитически въпроси “Интернационале политик”.

Това поставя натиск над българските власти, които биха искали да запазят здрави връзки както с Израел и САЩ, които наричат Хизбула терористична организация, така и с европейски съюзници като Франция и Германия, които не го правят, отбелязва вестникът.

Българските официални лица ясно осъзнават какво е заложено в този случай, без да е имало значително лобиране от страна на големите държави от ЕС, които биха предпочели да не се занимават с Хизбула. “Не беше кампания. Просто някои германски официални лица казаха мимоходом няколко думи”, казва пред вестника Филип Мисфелдер, който е сред водещите членове на германския Християндемократически съюз и говорител на партията по външнополитически въпроси в парламента.

Мисфелдер обаче посочва, че отношението към Хизбула постепенно се променя. “Ясно е, че те са направлявани от Иран и че дестабилизират региона. Групата, която смята, че Хизбула е стабилизиращ фактор, става все по-малобройна”, отбелязва Мисфелдер, цитиран от “Ню Йорк таймс”.


Подобни публикации