28

окт

ribbon

Академик Съботинов: Дянков е запалката на нашия протест

Публикувано в: България;
От: pointburgas

„Министърът на финансите е запалката на този протест. Той отново изтъкна, че академията трябва да бъде разтурена като национален изследователски център, че трябва да бъдат закрити институтите и разпръснати учените в тях, че трябва да има нов закон за БАН, който явно ще урежда по подходящ начин собствеността на академията”. Така председателят на БАН Никола Съботинов коментира пред информационна агенция КРОСС решението на Общото събрание на Академията да проведе протестно шествие на 3-ти ноември

Положението на учените в БАН става нетърпимо, обяви председателят на Българската академия на науките и посочи, че всички страни се борят да излязат от кризата и излизането от кризата става с помощта на науката.

По думите му за най-голямо съжаление министърът на финансите Симеон Дянков е повторил тезата си, която точно и ясно казва, че БАН трябва да се ликвидира като научно-изследователски център.

Той посочи още, че министърът на образованието Сергей Игнатов приема унищожителния бюджет на академията и затова са поискали оставката и на двамата. Съботинов напомни, че академията е минала международна оценка, която е показала, че България има висок научен потенциал, с който трябва да се гордеем. Той припомни, че са намалили броя на институтите с 39 %, но за съжаление тази реформа не се признава.

Бюджетът на академията е унищожителен, той я задушава, подчерта Съботинов. По думите му дори не може да се говори за някакво развитие, а става въпрос просто за оцеляване. „срещу нас има различни целенасочени компромати, платени съобщения, тенденциозни проверки, които, също така, искат да покажат, че БАН не може да си управлява имотите си”, посочи председателят на БАН.


Подобни публикации