9

ное

ribbon

13 % от децата в домове в България проституират

Всяко пето е било жертва на блудство в последната година

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Всяко пето или шесто дете, настанено в дом, е било жертва на блудство през изминалите 12 месеца от живота си. Такива са данните от изследване, обхванало домовете в София, Бургас, Велико Търново и общо 106 деца, настанени в тях. Проучването е дело на Института за социални дейности и практики, то бе оповестено по време на международна конференция „Виктимизация на деца, измерения и превенция”.

11 деца са заявили, че проституират като 10 от тях са на възраст над 14 години. Според изследователите, особен проблем представлява това, че персоналът знае, че те проституират доброволно, бягат от дома, за да предоставят тези услуги в определена общност. В тези случаи децата се възприемат като нарушители, като част от престъпление, но не и като жертва. В България процентът на проституиращите деца от домовете е висок -13,5%, в Гърция той е 11%.

50% от децата на възраст между 12 и 13 години в домовете са били свидетели на сексуални отношения вътре в дома между други деца, констатира още изследването.

Една от основните препоръки, които се правят в изследването, е да се въведе срок за максимален престой в социалните домове, защото най-често децата прекарват в институциите между 3 и 6 години или над 9 години, а някои дори не знаят от кога са настанени. Често в България те са настанени в институции от раждането им.
Подобни публикации