28

окт

ribbon

Старата фрегата отново оживява на бургаския бряг

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Един от класическите символи на Бургас – „Старата Фрегата”, ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг.

Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира “Старата Фрегата” да бъде включен в общия градоустройствен план. Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект „Супер Бургас”. Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж.п.възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара „Юг” и ул. „Александър Батенберг”. Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града.

„Старата Фрегата” е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години. Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра „Опасен чар”. Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино.

Преди десетилетия корабът беше превърнат в популярен ресторант – атракция на „Балкантурист”. От 1995 г. е предоставен за управление на тогавашния „Приморец турист”. След 10-ти ноември 1989 г. „Старата Фрегата” постепенно запустява, заедно с целия южен участък на Морската градина. Постепенно ценният паметник на морското ни дело се превръща в свърталище на наркомани и клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници, пожар през май 2011 г. Щетите са големи, според специалистите, защото целият кораб е бил построен преди много години от ценното тиково дърво.


Подобни публикации