1

ное

ribbon

Разчистват Ропотамо от бараки

Рибарските хижи били «строителни отпадъци»

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Под жандармерийска охрана започна събарянето на почти 50 рибарски хижи край устието на река Ропотамо. Според Регионалната инспекция по околната среда и водите това е акция за почистване на устието от битови и строителни отпадъци. Контролните органи твърдят, че рибарските колиби не представляват строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, затова премахването им ще бъде извършено от работници без строителна техника, съобщи БНР.

Резерватът “Ропотамо“ е изключителна държавна собственост с най-строга категория на защита. В него се забраняват всякакви дейности с изключение на туристическите разходки и научните изследвания. От рибарското сдружение “Морски сговор“ обаче се заканиха да не допуснат събарянето на рибарските хижи. Според рибарите постройките не се намират на територията на резервата.

Преди началото на акцията рибарите се опитаха да преговарят с ръководството на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, като поискаха събарянето на дървените бунгала да се отложи с един месец, тъй като в момента е активният риболовен сезон. Те настояваха да видят и заповед за премахването на обектите. Директорът на инспекцията Бойчо Георгиев, обаче заяви, че за събарянето на бунгалата няма издаден нормативен акт, тъй като дървените постройки ще бъдат разчистени като строителни отпадъци.

Словесните нападки и протестите на рибарите продължиха около час, след което с помощта на полицията започна акцията по премахването на обектите. Незаконните рибарски хижи по устието на Ропотамо са близо 50. Те са изградени през 70-те години на миналия век. В района има и 30-40 лодки. Според контролните органи тук се извършва незаконен риболов и лодките също трябва да бъдат преместени.


Подобни публикации