28

окт

ribbon

Помагаме на комшиите да влязат в ЕС

Външният министър Младенов изнесе лекция в БСУ

Публикувано в: ОбразованиеБургас;
От: pointburgas

България ще помага на държавите от Западните Балкани да влязат в Европейския съюз. Ние имаме най-много опит, който може да бъде полезен на нашите съседи, заяви вчера министърът на външните работи Николай Младенов в Бургаския свободен университет.

Във висшето училище той изнесе лекция на тема „Новата българска външна политика: работим заедно за европейското бъдеще на Западните Балкани” пред студенти, преподаватели и граждани.

Според Младенов страната ни трябва да помага на съседите в решаването на проблемите им. България не може да издигне стени около себе си и да остане изолирана. Рано или късно нерешените проблеми на съседите ще станат наши проблеми, подчерта външният министър и посочи, че “Несполуките на една съседна държава не означават успех за България”.

В лекцията си той не избегна и въпроса за европейската перспектива пред Турция. Неговото мнение е, че в никакъв случай не трябва Европейският съюз да шикалкави в отношенията си с южната ни съседка, тъй като това може сериозно да подрони доверието в него. Щом са започнати преговори, те трябва да се водят ясно и откровено по правилата и процедурите.

Друг е въпросът, колко дълъг ще бъде пътят на балканските страни /в това число и Турция/ към пълноправно членство в съюза. Като пример Николай Младенов посочи, че ако при приемането на България и Румъния е било достатъчно двете държави да посочат набелязани мерки за прилагането на европейското законодателство, то новите правила изискват кандидатките да са го приложили на практика, за да се затвори съответната преговорна глава.

“Приемането на България, а и на други държави от Източна Европа” послужи и като урок на Европейския съюз в каква посока трябва да се променят критериите.”, заяви външният министър.

Той изрази убеждението си, че догодина страната ни влиза в Шенгенското пространство. “На 9 септември открихме нов граничен пункт между България и Гърция. Искрено вярвам, че най-късно на 9 септември 2011 година този пункт ще бъде демонтиран като излишен.”, заяви Младенов.


Подобни публикации