7

май

ribbon

Ограбиха Паметника на моряка в Бургас

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

100-килограмов бронзов елемент откраднаха от Паметника на моряка в Морската градина в Бургас. Според полицията за кражбата е подаден сигнал на Гергьовден в 15 ч.

При извършения оглед е установено, че за времето от 02 до 15.00 часа на 06 май неизвестно лице чрез натиск е извършило кражба на метален елемент от източната страна на паметника, намиращ се в района на Казиното. По данни на автора е отнет бронзов детайл, подчертаващ морски възел, с тегло около 100 кг. Щетите са в процес на изясняване, образувано е досъдебно производство.

Бронзовите елементи /с откраднатия/ са общо три. Съседният на похитения елемент също изглежда подготвен за кражба. При изкъртването на елемента, той явно е паднал върху постамента, тъй като част от единия ъгъл е изкъртена, вероятно поради тежестта на металната отливка.

Монументът се намира на една от централните алеи в Морската градина. От него се открива гледка към целия Бургаски залив. Представлява щок на котва с моряшки възел с широко стълбище, дооформмящо котвата. Проектът е на скулптора Михаил Николов и на архитекта Йордан Иванов. Паметникът е изграден за шест месеца и в него са инвестирани около 500 000 лева. Той бе открит през септември 2007 г.


Подобни публикации