7

сеп

ribbon

Новосъздаден аероклуб ще обучава пилоти в Бургаско

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Спиращо дъха авиошоу съпътства учредяването на първия и единствен засега в Бургаска област аероклуб Sunny Sky. Два ултралеки самолета „Пипистрел” – „Алфа Тренер” и „Синус” демонстрираха своите възможности. Те летяха синхронно редом един до друг, изпълняваха фигури от висшия пилогаж.

Демонстрацията се състоя днес край несебърското село Оризаре, където е летателната площадка и хангарът на новия аероклуб. Мястото е избрано неслучайно. То е определено от Димитър Стоянов, военен пилот и инструктор-ветеран, някогашен председател на бургаския авиоклуб, а сега, управител на Sunny Sky. Той е преценил, че ветровете тук са най-благоприятни за летене. В новия клуб Димитър Стоянов ще възстанови и практическите занятия за подготовка, поддържане и повишаване на квалификацията на летците-любители.
Специално за учредяването на клуба пристигна създателят на световноизвестната марка самолети „Пипистрел“ Иво Боскарол, който също демонстрира своите умения във въздуха. Като първи и почетен член на новата бургаска организация, обединяваща пилоти-любители от цялата област, той бе удостоен с плакет от учредителите на аероклуба и бе поздравен със специален адрес от кмета на Община Бургас Димитър Николов.
България е държава с голям потенциал и тепърва ще открие възможностите за алтернативен, евтин и достъпен транспорт, каквито предлагат малките, ултралеки и енергоефективни самолети, каза Иво Боскарол. Самолетите „Пипистрел” летят с обикновен бензин и струват колкото една лека кола. Заради революционните си разработки, Иво Боскарол три пъти е носител на наградата на НАСА за създаване на ултралеки и енергоефективни самолети.
Новоучреденият аероклуб Sunny Sky вече има свой самолет – модел „Алфа Тренер” от марката „Пипистрел”. Той е с тегло 284 кг и изминава 200 км само с 13 литра бензин, каза председателят на клуба Гичо Ковачев. Любителите на въздушните спортове ще тренират и поддържат формата си на този самолет. Той може да бъде сглобен само за 13 минути дори от непрофесионалист. Очаква се скоро клубът да закупи и модел „Синус“, уточни Гичо Ковачев.

bg → en
congratulated

Подобни публикации