8

юни

ribbon

Изоставени руснаци може да има и това лято

Прокуратурата още се мотае със случая “Алматур”

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Много вероятно е и тази година да се повтори кризата от миналата, която преживяхме с руските туристи, които не можеха да отпътуват от летищата в Бургас и Варна за родните си места. Това опасение изрази пред Investor.bg Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. По негово мнение България трябва да е готова за подобни събития, тъй като те са нежелани, но се случват по света.

Експертът потвърди, че това лято ще има ръст на руските туристи в България, но като цяло кризата от миналата година се отразява негативно и те не са забравили драмата с „Алма тур“.
„Всички си спомняме, че сериозно бяха нарушени икономическите интереси на руските туристи, почивали у нас, и във всички случаи това лято ще имаме по-малко руски посетители, отколкото бихме имали, ако не се беше случила тази драма миналия септември“, коментира Румен Драганов.
Той припомня, че до момента прокуратурата все още не се е произнесла кой е виновен по случая и трябва да се изчака нейното решение по въпроса защо бяха нарушени икономическите интереси на чуждите туристи и защо те не получиха адекватна защита съгласно българското и европейското законодателство.
Експертът обаче твърди, че една година по-късно страната ни не си е направила изводите от случая „Алма тур“ през септември 2011 г. Тогава България обвини руската страна, че не е прибрала гражданите си и твърдеше, че те са дошли у нас с еднопосочен билет, припомни експертът. Според него това е невъзможно, защото те не биха могли да получат шенгенска виза без да са представили двупосочен билет в българското консулство в Русия.
Според него неправилно са работили българските гранични служби, които са допуснали на българска територия граждани на трета страна, която не е членка на евросъюза, без да притежават обратен билет за връщане, което е нарушение на шенгенското законодателство.
Също така е известно, че руските граждани са платили двупосочен билет на фирма в България, регистрирана в министерството на икономиката като туроператор и внесла своя депозит като застраховател. „Тази застраховка обаче въобще не беше задействана по време на кризата, което е престъпление спрямо туристите и нарушава техните икономически и морални интереси“, каза Драганов.


Подобни публикации