31

юли

ribbon

Екозона на Пода ще радва бургазлии

Публикувано в: Бургас;
От: pointburgas

Атрактивна екозона бе изградена в непосредствена близост до бургаския квартал Крайморие и природозащитен център “Пода”. Еко зоната се намира на брега на канал, свързващ Мандренското езеро с морето. Затова мястото е изключително удачно за хелинг, който в случая е изпълнен като плавно снижаващ се към водата насип за лесен достъп не само на гумени, но и на малки лодки от по-твърд материал.

“Провел съм предварителни разговори и имам принципна договорка с голяма фирма, която ще осигури каяци за водна разходка”, обеща кметът Николов. Ð’ зоната са изградени два пристана. Те имат подвижна част във водата – плаващ понтон, свързан със стационарен кей на брега. Изработени са от екологични материали – дърво и метал с антикорозионно покритие, тъй като избраното крайбрежие е защитено от закона и попада в Натура 2000.
Монтирано е ново осветление със слънчеви панели. Направена е дървена беседка, чийто покрив ще бъде покрит с тръстика. Обособен е зелен кът и алейна мрежа, позволяваща да се разгледа от всички страни интересният археологически обект – кулата на полуостров Форос.
Община Бургас вече се подготвя да изгради следващата подобна екозона, което ще се случи със съдействието на областния управител Павел Маринов и МРРБ. Тя ще е на брега на езерото Вая и ще е не с два, а с четири пристана.


Подобни публикации